Model 1 Basic Concepts of C.P and S.P Practice Questions Answers Test with Solutions & More Shortcuts

Question : 1 [SSC CGL Tier-I 2014]

Nisha bought a number of oranges at 2 for a rupee and an equal number at 3 for a rupee. To make a profit of 20% she should sell a dozen for

a) Rs.10

b) Rs.8

c) Rs.6

d) Rs.12

Answer: (c)

Total oranges bought = 12 (let)

Their cost price = 3 + 2 = Rs.5

For profit of 20%,

S. P. = ${5 × 120}/100$ = Rs.6

Question : 2 [SSC MTS 2013]

The cost price of a radio is Rs.600. The 5% of the cost price is charged towards transportation. After adding that, if the net profit to be made is 15%, then the selling price of the radio must be

a) Rs.664.50

b) Rs.724.50

c) Rs.704.50

d) Rs.684.50

Answer: (b)

Actual C.P. of radio

= $600 + {600 × 5}/100 = Rs.630$

Required S.P.

= ${630 × 115}/100$ = Rs.724.50

Question : 3 [SSC CHSL 2013]

If books bought at prices from Rs.150 to Rs.300 are sold at prices ranging from Rs.250 to Rs.350, what is the greatest possible profit that might be made in selling 15 books ?

a) Rs.4,250

b) Rs.750

c) Cannot be determined

d) Rs.3,000

Answer: (d)

Minimum cost price

= 150 × 15 = Rs.2250

Maximum selling price

= 350 × 15 = Rs.5250

Gain = 5250 - 2250 = Rs.3000

[150 being the lowest & 350 being the highest price]

Question : 4 [SSC CISF Constable 2011]

By selling an article for Rs.960 a man incurs a loss of 4%; what was the cost price ?

a) Rs.498.4

b) Rs.784

c) Rs.1,000

d) Rs.300

Answer: (c)

Using Rule 3,
If an object is sold on r% Profit.

then,S.P. = C.P$[{100 + \text"Profit%"}/100]$
or
C.P. = S.P$[100/{100 + \text"Profit%"}]$

Similarly, If an object is sold on r% loss, then

S.P. = C.P.$[{100 - \text"Loss%"}/100]$
or
C.P. = S.P$[100/{100 - \text"Loss%"}]$

C.P. of article = $100/{100 - \text"loss per cent"}$ × S.P.

= $100/96 × 960$ = Rs.1000

Question : 5 [SSC CHSL 2012]

By selling a car for Rs.64,000, Mr. Rao lost 20%. Then the cost price of the car is :

a) Rs.80,000

b) Rs.76,800

c) Rs.72,000

d) Rs.84,000

Answer: (a)

Using Rule 3,

Cost price = ${64000 × 100}/80$ = Rs.80000

IMPORTANT quantitative aptitude EXERCISES

Model 1 Basic Concepts of C.P and S.P Shortcuts »

Click to Read...

Model 1 Basic Concepts of C.P and S.P Online Quiz

Click to Start..

Recently Added Subject & Categories For All Competitive Exams

SSC CGL 2024: Fill In The Blanks Single Fillers MCQ Test

General English Verbal Ability Filling blanks [Fillers MCQ] Practice multiple choice questions and answers with Free online quiz for SSC CGL 2024 Tier 1 Exam

24-Feb-2024 by Careericons

Continue Reading »

SSC CGL 2024: 150+ Percentage Questions & Solved Answers

Important Quantitative Aptitude Percentage-Based Multiple-Choice Questions with 100% Solutions [Free PDF Download] will boost your score in SSC CGL 2024 Exam

23-Feb-2024 by Careericons

Continue Reading »

Series Completion Questions and Answers for SSC CGL 2024

New 150+ Verbal Reasoning Free Series Completion Multiple Choice Questions and Answers Practice Test Series, Online MCQ Quiz PDF for SSC CGL 2024 Tier 1 Exam

22-Feb-2024 by Careericons

Continue Reading »

Idioms and Phrases for SSC CGL 2024 - Free Practice MCQs

Important Free Verbal Ability/General English Idioms and Phrases Multiple choice questions and answers test series & Online quiz for SSC CGL 2024 Tier 1 exam

21-Feb-2024 by Careericons

Continue Reading »