# type 1 basic simple interest using formula Practice Questions Answers Test with Solutions & More Shortcuts

#### simple interest PRACTICE TEST [6 - EXERCISES]

Question : 1 [SSC SAS 2010]

A lent Rs.5000 to B for 2 years and Rs.3000 to C for 4 years on simple interest at the same rate of interest and received Rs.2200 in all from both as interest. The rate of interest per annum is

a) 5%

b) 7%

c) 10%

d) 7\$1/8\$%

Using Rule 1,

Let the rate of interest per annum be r%

According to the question,

\${5000 × 2 × r}/100 + {3000 × 4 × r}/100 = 2200\$

100r + 120r = 2200

220 r = 2200

r = \$2200/220\$ = 10%

Question : 2 [SSC CGL Prelim 2003]

Rs.500 was invested at 12% per annum simple interest and a certain sum of money invested at 10% per annum simple interest. If the sum of the interest on both the sum after 4 years is Rs.480, the latter sum of money is :

a) Rs.750

b) Rs.450

c) Rs.550

d) Rs.600

Using Rule 1,

Simple interest gained from Rs.500

= \${500 × 12 × 4}/100\$ = Rs.240

Let the other Principal be x.

S.I. gained = Rs.(480 - 240) = Rs.240

\${x × 10 × 4}/100\$ = 240

\$x = {240 × 100}/40\$ = Rs.600

Question : 3 [SSC CGL Prelim 2003]

A certain sum of money amounts to Rs.756 in 2 years and to Rs.873 in 3\$1/2\$ years at a certain rate of simple interest. The rate of interest per annum is

a) 11%

b) 10%

c) 13%

d) 12%

S.I. for 1\$1/2\$ years

= Rs.(873 - 756) = Rs.117

S.I. for 2 years

= Rs.\$(117 × 2/3 × 2)\$ = Rs.156

Principal = 756 - 156 = Rs.600

Now, P = 600, T = 2, S.I. = 156

R = \${100 × S.I.}/{P × T}\$

= \${100 × 156}/{600 × 2}\$ = 13%

Using Rule 12,

Rate of interest

= \$({A_1 - A_2}/{A_2T_1 - A_1T_2})\$ × 100

= \$({756 - 873}/{873 × 2 - 756 × 7/2}) × 100\$

= \$({- 117}/{1746 - 2646}) × 100\$

= \$({- 117}/{- 900})\$ × 100 = 13%

Question : 4 [SSC CGL Prelim 2005]

A man had Rs.16,000, part of which he lent at 4% and the rest at 5% per annum simple interest. If the total interest received was Rs.700 in one year, the money lent at 4% per annum was

a) Rs.8,000

b) Rs.12,000

c) Rs.6,000

d) Rs.10,000

Using Rule 1,

Let the sum lent at 4% = Rs.x

Amount at 5%= (16000 - x )

According to the question,

\${x × 4 × 1}/100 + {(16000 - X) × 5 × 1}/100\$ = 700

4x + 80000 - 5x = 70000

x = 80000 - 70000 = Rs.10000

Question : 5 [SSC CGL Prelim 2000]

A sum of Rs.1600 gives a simple interest of Rs.252 in 2 years and 3 months. The rate of interest per annum is:

a) 8%

b) 5\$1/2\$%

c) 6%

d) 7%

Using Rule 1,

Principal (P) = Rs.1600

T = 2 years 3 months

= \$(2 + 3/12) yrs. = (2 + 1/4) yrs. = 9/4 yrs.\$

S.I = Rs.252

R = % rate of interest per annum

R = \${100 × S.I.}/{P × t}\$

= \${100 × 252}/{1600 × 9/4}\$

Rate of interest = 7% per annum.

#### type 1 basic simple interest using formula Online Quiz

###### RECENT BLOGS    ## Recently Added Subject & Categories For All Competitive Exams

#### Top 150 Ratio and Proportion MCQ Test For IBPS SO Prelims

Most Important Aptitude Topic Ratio and Proportion Concept Based Multiple Choice Questions and Answer Practice Test PDF & Quiz Problems for IBPS SO 2023 Exam

23-Aug-2023 by Careericons

#### Top 150+ Number System Aptitude MCQ PDF For IBPS SO 2023

Quantitative Aptitude Problems on Fundamental Number System Based Multiple Choice Questions and Answer Practice Test PDF Useful for IBPS SO Prelims 2023 Exam

22-Aug-2023 by Careericons

#### 150+ Reading Comprehension MCQ PDF For IBPS SO 2023 Exams

Easy, Moderate to Hard Level English Reading Comprehension Passages Based Multiple Choice Questions and Answers Practice Test Useful for IBPS SO Prelims Exam

22-Aug-2023 by Careericons

#### 150+ Directions and Distances MCQ PDF For IBPS SO Prelims

New Directions and Distances Verbal Reasoning Based Multiple Choice Questions and Answers Practice Free Mock Test Series & Online Quiz For IBPS SO 2023 Exam.

21-Aug-2023 by Careericons