Model 1 Train Vs Train in same direction Practice Questions Answers Test with Solutions & More Shortcuts

Question : 1 [SSC CHSL 2012]

Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 46 km/h and 36 km/h. The faster train passes, the slower train in 36 seconds. The length of each train is :

a) 50 m

b) 80 m

c) 72 m

d) 82 m

Answer: (a)

Let the length of each train be x metre.

Relative speed

= 46 – 36 = 10 kmph

= ${10 × 5}/18$ metre/second

= $25/9$ metre/second

${2x}/{25/9} = 36$

2x = ${36 × 25}/9 = 100$

x = 50 metre

Question : 2 [SSC CGL Tier-I 2014]

Two trains 125 metres and 115 metres in length, are running towards each other on parallel lines, one at the rate of 33 km/ hr and the other at 39 km/hr. How much time (in seconds) will they take to pass each other from the moment they meet ?

a) 10

b) 12

c) 15

d) 8

Answer: (b)

Relative speed

= (33 + 39) kmph = 72 kmph

= $({72 × 5}/18)$ m/sec. = 20 m/sec.

Time taken in crossing

= $\text"Length of both trains"/ \text"Relative speed"$

= ${125 + 115}/20 = 240/20$

= 12 seconds

Question : 3 [SSC MTS 2013]

A goods train starts running from a place at 1 P.M. at the rate of 18 km/hour. Another goods train starts from the same place at 3 P.M. in the same direction and overtakes the first train at 9 P.M. The speed of the second train in km/hr is

a) 30

b) 15

c) 18

d) 24

Answer: (d)

Distance covered by the first goods train in 8 hours = Distance covered by the second goods train in 6 hours.

18 × 8 = 6 × x

$x = {18 × 8}/6 = 24$ kmph

Question : 4 [SSC CGL Tier-I 2016]

Two trains start from a certain place on two parallel tracks in the same direction. The speed of the trains are 45 km/hr. and 40 km/ hr respectively. The distance between the two trains after 45 minutes will be

a) 2.75 km.

b) 3.7 km.

c) 3.75 km.

d) 2.5 km.

Answer: (c)

Relative speed = 45 – 40 = 5 kmph.

Gap between trains after 45 minutes

= $(5 × 45/60)$ km. = 3.75 km.

Question : 5 [SSC CGL Tier-II 2016]

A train 'B' speeding with 100 kmph crosses another train C, running in the same direction, in 2 minutes. If the length of the train B and C be 150 metre and 250 metre respectively, what is the speed of the train C (in kmph)?

a) 88

b) 95

c) 110

d) 75

Answer: (a)

Let the speed of train C be x kmph.

Relative speed of B

= (100 – x ) kmph.

Time taken in crossing

= $\text"Length of both trains"/ \text"Relative speed"$

$2/60 = {({150 + 250}/1000)}/{100 – x}$

$1/30 = 2/{5(100 – x)}$

$1/6 = 2/{100 – x}$

100 – x = 12

x = 100 – 12 = 88 kmph.

IMPORTANT quantitative aptitude EXERCISES

Model 1 Train Vs Train in same direction Shortcuts »

Click to Read...

Model 1 Train Vs Train in same direction Online Quiz

Click to Start..

Recently Added Subject & Categories For All Competitive Exams

IBPS RRB SO Analogy Questions and Answers, Download PDF

Very important IBPS RRB SO Exam-based Analogy questions with answers and downloadable PDF. Reasoning MCQ practice test for all competitive exams

28-May-2024 by Careericons

Continue Reading »

Active to Passive Voice MCQ Questions Answers: IBPS Clerk

Active and Passive Voice multiple choice questions and answers with explanations for IBPS Clerk Prelims. English Aptitude Objective type Mcq practice test

27-May-2024 by Careericons

Continue Reading »

Common Error Detection English Aptitude MCQ: IBPS Clerk

Important Common Error Detection Questions and Answers with PDF for IBPS Clerk Prelims 2024. English Grammar Aptitude MCQ Practice Test for all Bank exams

24-May-2024 by Careericons

Continue Reading »

Reading Comprehension MCQ Practice Test for IBPS Clerk

Very Important Reading Comprehension Questions and Answers for IBPS Clerk Prelims 2024. English Objective MCQ Practice Test for all competitive exams

23-May-2024 by Careericons

Continue Reading »