Model 7 Marks Scored In Examinations Practice Questions Answers Test With Solutions & More Shortcuts
PERCENTAGE PRACTICE TEST [11  EXERCISES]
Model 1 Simple Percentage Questions
Model 2 Net Increase Or Decrease In %
Model 3 Reducing & Exceeding Prices
Model 4 X & Y Comparison
Model 5 Income & Expenditure
Model 6 Consumption & Remaining
Model 7 Marks Scored In Examinations
Model 8 Population Based
Model 9 Voters & Election
Model 10 Percentage With Allegations & Mixture
Model 11 Percentage With Ratios
Question : 1 [SSC CGL Prelim 2004]
In a group of students, 70% can speak English and 65% can speak Hindi. If 27% of the students can speak none of the the two languages, then what per cent of the group can speak both the languages ?
a) 28%
b) 62%
c) 23%
d) 38%
Answer »Answer: (b)
Let total number of students = 100
27 students speak none of the two languages.
It means only 73 students speak either Hindi or English or both.
Let x students speak both languages.
∴ 73 = 70 – x + x + 65 – x
x = 70 + 65 – 73 = 62%
Question : 2 [SSC CGL Prelim 2003]
A candidate secured 30% marks in an examination and failed by 6 marks. Another secured 40% marks and got 6 marks more than the bare minimum to pass. The maximum marks are
a) 100
b) 120
c) 180
d) 150
Answer »Answer: (b)
Difference of percentage = (40 – 30)% = 10%
Difference of marks = 6 + 6= 12
Since,10% of total marks = 12
Total marks = ${12 × 100}/10 = 120$
Using Rule 22,
Here, m = 30%, n = 40%, p = 6, q = 6.
Maximum Marks = $100/{(n  m)} × (p + q)$
= $100/{(40  30)} × (6 + 6)$
= $100/10 × 12 = 120$
Question : 3
In an examination, there were 1000 boys and 800 girls. 60% of the boys and 50% of the girls passed. Find the percent of the candidates failed ?
a) 44.4%
b) 48.4%
c) 49.6%
d) 46.4%
Answer »Answer: (a)
Total candidates = 1000 + 800 = 1800
The candidates who are passed
= $1000 × 60/100 + 800 × 50/100$
= 600 + 400 = 1000
The number of candidates who failed = 1800 – 1000 = 800
Required percent = $800/1800 × 100 = 44.4%$
Using Rule 25,
Percentage of passed students = $({B.b + G.g}/{B + G})%$
= ${1000 × 60 + 800 × 50}/{1000 + 800}$
= ${60000 + 40000}/1800$
= $100000/1800 = 500/9 = 55.5$
Percentage of failed students = 100 – 55.5 = 44.4%
Question : 4 [SSC CPO S.I.2003]
A student has to obtain 33% of total marks to pass. He got 25% of total marks and failed by 40 marks. The number of total marks is
a) 500
b) 300
c) 1000
d) 800
Answer »Answer: (a)
Let the total marks be x.
According to the question,
25% of x + 40 = 33% of x
(33 – 25)% of x = 40
8% of x = 40
x = ${40 × 100}/8$ = 500
Question : 5
For an examination it is required to get 36 % of maximum marks to pass. A student got 113 marks and failed by 85 marks. The maximum marks for the examination are :
a) 565
b) 550
c) 620
d) 500
Answer »Answer: (b)
Let maximum marks be x, then,
${36 × x}/100 = 113 + 85 = 198$
$x = {198 × 100}/36 = 550$
Using Rule 24,
a = 36%, b = 113, c = 85
Maximum marks = ${(b + c)}/a × 100$
= ${(113 + 85)}/36 × 100$
= $198/36 × 100$ = 550
IMPORTANT QUANTITATIVE APTITUDE EXERCISES

Top 199+ Percentage Aptitude Questions Answers Mcq Quiz »

New 159 Percentage Aptitude (Increase, Decrease) Mcq Quiz »

Latest 200+ Aptitude Percentage Based Questions Mcq Quiz »

New 250+ Aptitude Percentage Questions With Solutions Mcq »

255+ Top Aptitude Percentage Shortcuts Questions Mcq Test »

249+ Aptitude Percentage Problems with Solutions Mcq Quiz »

New Aptitude Percentage Questions with Solutions Mcq Quiz »

199+ Percentage Aptitude Questions Solutions Mcq for Bank »

Top 299+ Aptitude Percentage Questions Mcq Quiz Bank Exam »

Top 199+ Percentage Aptitude Online Test For UPSC TNPSC »

New 150+ Percentage Question & Answer for All Bank Exams »
Model 7 Marks Scored In Examinations Shortcuts »
Click to Read...Model 7 Marks Scored In Examinations Online Quiz
Click to Start..PERCENTAGE SHORTCUTS AND TECHNIQUES WITH EXAMPLES

Model 1 Simple Percentage Questions
Defination & Shortcuts … 
Model 2 Net Increase Or Decrease In %
Defination & Shortcuts … 
Model 3 Reducing & Exceeding Prices
Defination & Shortcuts … 
Model 4 X & Y Comparison
Defination & Shortcuts … 
Model 5 Income & Expenditure
Defination & Shortcuts … 
Model 6 Consumption & Remaining
Defination & Shortcuts … 
Model 7 Marks Scored In Examinations
Defination & Shortcuts … 
Model 8 Population Based
Defination & Shortcuts … 
Model 9 Voters & Election
Defination & Shortcuts … 
Model 10 Percentage With Allegations & Mixture
Defination & Shortcuts … 
Model 11 Percentage With Ratios
Defination & Shortcuts …
QUANTITATIVE APTITUDE CATEGORIES

» Number System

» Average

» LCM & HCF

» Percentage

» Profit & Loss

» Time & Work

» Pipes & Cisterns

» Time & Distance

» Trains

» Compound Interest

» Simplification

» Discount

» Power

» Permutations & Combination

» Ratio & Proportion

» Advance Math

» Algebraic Expressions

» Trigonometric Ratios & Identities

» Simple Interest

» Alligation & Mixtures

» Boats & Streams

» Set Theory

» Linear Equations

» Quadratic Equations

» Mensuration

» Squareroots & Cuberoots

» Data Sufficiency

» Logarithm

» Probability

» Statistics
RECENT BLOGS
Recently Added Subject & Categories For All Competitive Exams
Top Compound Interest MCQ Questions, PDF IBPS RRB CLERK
Important Compound Interest Questions and Detailed Answers, PDF for IBPS RRB CLERK. Aptitude Practice Test Series for all Banks, Govt and Competitive Exams
Continue Reading »
Top 100+ Profit Loss MCQ Questions, PDF IBPS RRB CLERK
Important Profit Loss Questions and Detailed Answers, PDF for IBPS RRB CLERK. Aptitude Practice Test Series for all Banks, Govt and Competitive Exams
Continue Reading »
Top 100+ Spelling Test MCQ Questions, PDF IBPS RRB CLERK
Important Spelling Test Questions and Detailed Answers, PDF for IBPS RRB CLERK. English Practice Test Series for all Banks, Govt and Competitive Exams
Continue Reading »
Top One Word Substitution Questions, PDF IBPS RRB CLERK
Important One Word Substitution Questions and Detailed Answers, PDF for IBPS RRB CLERK. English Practice Test Series for Banks, Govt and Competitive Exams
Continue Reading »